Облекчен визов режим за руски туристи

Облекчен визов режим за руски туристи

Облекчен визов режим за руски туристи

Облекчен визов режим за руски туристи в България. България ще облекчи още визовия режим за руските туристи. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на БГНЕС.

В момента при първо подаване на визи, тя е едногодишна и струва 35 евро. В рамките на заседанието на българо-руската икономическа комисия е обсъдено облекчаване на визовия режим, което предвижда въвеждане на петгодишни визи или така наречените многократни визи.

България може да работи по това направление

защото цената на визите се определя от Европейския съюз (това са визите за трети страни), а цената не зависи от България.

Облекчен визов режим за руски туристи

Облекчен визов режим за руски туристи

Въпреки това Олег Сафонов – ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация каза, че руската страна ще работи за опростяване на визовата процедура. Решението за това трябва да се вземе от българска страна.

Самата процедура за издаване на визи е съкратена до два дни. Част от тези визови облекчения включват и издаването на безплатни визи за децата до 16 години.

Те посещават страната ни организирано – за форуми, фестивали, лагери. И досега визите за тези деца са безплатни. Новото е, че руснаците могат да получат безплатните си визи по облекчени процедури.

Децата до 6-годишна възраст също посещават страната ни с безплатни визи. Идеята за многократните визи за руснаците включва освен петгодишните визи за организирано пътуване на деца до пет години, също и тези, които имат имоти да получават тригодишни визи.

За възрастните туристи от Русия, визите да бъдат едногодишни. Ако семейство пристигне на почивка в страната ни обаче, родителите на детето ще трябва да му платят визата.

Ангелкова обаче заяви, че родителите на детето могат да отидат в българското посолство и да го запишат в някой от всички 600 фестивала, които са по списък в българското посолство там. Санкциите срещу Русия са оказали влияние върху страната, подчерта Сафонов.

Икономическият фактор също е важен.

Той заяви също, че това е и причината да се акцентира върху цената на туристическия пакет, което ще подобри туристопотока.

Сафонов посочи също, че с цел да се засили туристопотокът към България от 1 февруари е договорено да заработи колцентър за руските туристи Те ще могат да получат информация за почивката им у нас. На 25 февруари пък ще се проведе среща в българското посолство в Москва на туристическия бизнес и министерствата на двете държави. През март пък ще има друга среща с представители на туристическия бизнес.

Ангелкова заяви, че основният интерес на руските туристи е към морските почивки у нас, а има потенциал да се развие и поклонническият туризъм. /БГНЕС

Облекчен визов режим за руски туристи
януари 29, 2016 / от / във

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Категории
Последни публикации
Последни коментари
Последно от Twitter