Имоти Пловдив

Имоти Пловдив

– оферти за имоти продава и под наем

Оферти и обяви за

Наем и продажба на имоти в град Пловдив

Студио продава в Пловдив

Апартамент с една спалня Пловдив

Апартамент с две спални Пловдив

Парцели продава Пловдив

Имоти Пловдив

Имоти Пловдив

Пловдив – ДРЕВЕН И ВЕЧЕН

е вторият по големина град в България с население над 345 хиляди души. Намира се в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на шест сиенитни хълма, поради което често е наричан „Градът под тепетата“. Пловдив е управленски център на област Пловдив, община Пловдив, община Марица, община Родопи и е най-голямото стопанско ядро на Южния централен район.

Пловдив е град на над 8000 години,

чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни. Запазени и консервирани са древни паметници като античния театър, римския одеон, агората (римския форум), римския стадион, късноантична сграда „Ейрене“, епископската базилика, малката базилика и други.

Градът е най-динамично развиващият се център в Южна България. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии.

В Пловдив се провеждат множество културни прояви:

международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, „Капана фест“, „Нощта на Пловдив“, музикалният форум „Sounds of The Ages“, международният фолклорен фестивал „Пловдив“ и други. Пловдив е градът от България, избран за европейска столица на културата за 2019 година съвместно с още един европейски град — Матера в Италия.

Вижте пълната програма на събитията тук

История

Пловдив е един от най-старите живи градове в света. Нарежда се на осмо място, след градове като Йерехон, Библос и Алепу

Римския стадион

Стадионът има дължина приблизително 240 метра и широчина 50 метра. Дължината на пистата е един римски стадий (около 600 римски стъпки). Съоръжението е побирало до 30 000 зрители, някои от които са идвали специално, за да присъстват на игрите във Филипопол.

Местата за зрителите са на 14 реда, прекъснати на места от стълбищни пътеки, които достигат до пистата. Седалките са изработени от монолитни мраморни блокове (с височина 0,40 метра и ширина 0,75 метра), а челата на някои от тях са украсени със стилизирана лъвска лапа. Лицето на първия ред е облицовано към пистата с мраморни плочи (ортостати) с височина 1,80 метра издигнати върху базисен ред от профилирани мраморни блокове; седалките на последния ред имат облегалки.

ноември 23, 2018 / от / във ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Категории
Последни публикации
Последни коментари
    Последно от Twitter